Voting

My Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

!! A.d.s !!

Thursday, October 6, 2011

career women.... HAMPEH!!!!

ni ha.. aku nak sambung bailk pasal career women ni.. bukan apa..tp aku mls nak gatw.. aku keje biasaje..tp mmg aku FUCK gela dgn pengurusan Parkson, Batu Pahat.. pedulik hape aku.. xpayah la nak ek sangat.. tol la kata mak aku... orang melayu kalau ada pangkat.. kebanyakkan lupa daratan.. ey... hello... excusemuahhh...(dengan tangan2 aku skali gerak) ko tu.. baru keje admin tau.. xpayah nak berlagak sangat... kalau besar sgt pangkat ko.. nape xjd boss je.. petuiii la.... ni mmg aku geram... mentang2 mmg niat aku nak keje jap je sementara aku hilang busan kt rumah.. tp lain lak jadinya.. target keje 2 bulan tp sebulan aku dah benti.. bukan xtahan keje.. tp xtahan jumpa mulut puki tu.. seyes aku mmg menyampah gela kt die.. baru kt parkson dah berlagak.. mmg aku nekad.. aku xkan keje kt parkson batu pahat lagi.. even in management or whatsoever....

bloody hell la pompuan.. sedar la ko tu bini orang.. g keje pakai skirt pendek.. orang ingt ko lawa.. aku pandang mcm tahi kucing.. xd la lawa sangat... eleh admin je kot.. SPM pun lepas...eeee.. ntah la.. bengang gela aku dgn cara ko.. annoy gela.... keje kt parkson satu hal.. kata kedatangan penting.. aku pun excited g keje awal 9.30pg... tp pintu buka kul 10.10 pgi.. x ke babi tu namanya... sama gak aku dtg lmbt.. ad briefing la.. ntah pape ntah.... exec lain okai ke..ko yang melebih.. ingt muka sapa dtg lmbt... dah tu sapa yang buka pintu lmbt... SETANNN!!! ko sendiri lmbt xsedar.. konon la bhgn opis.... g mampus la..

aku keje kt sana xpernah tenteram.. dah sebulan aku cuba adapt situasi tu.. tp still xdpt tangkap lagi mcm ne flow nye... mmg xley blah... dapat supervisor ladies pun ley tahan...gaya nak moden tp dok kampung... kelulusan pun SPM... g keje menggedik... ko tu bukan kurus bukan gemok.. seklai pndg ko tu gemok.. dua kali pndg baru nmpk ko kurus sbb baju yang ko pakai.... tu pun ad hati nak pakai g-string... ko ingt rambot ko blond.. aku tkot... nsb baik bahasa ko okai sket.. xmacam pompuan opis tu... hari2 idup aku kt sana mcm perlarian... nmpk exec lari.. nmpk supervisor lari... nak2.. ritu pas aku kene amek dgn guard berlagak tu.. alah setakat jd guard pakai kemeja dgn tie nak menunjuk lak...aku punya pas pompuan sial tu bagi pas temporary pada hal aku permanent..dah tu supervisor kata nti g jumpa personnel.. tp x panggil pun... aku pun mmg dah xtahan.. aku cabut la..dah 2 hari aku cabut.. rini official aku benti!!!.. xd aku g keje kt sana.. mmg aku nekad xnak keje kt parkson lagi.. rekod buruk.. buruk la.. bukan aku xd kelulusan... bukan nak berlagak.. aku niat keje nak kumpul wet wat kawen.. dari aku menganggur..

tp da kene desak... mmg aku xtahan.. hari2 nangis ngadu kt tunang aku.. last2.. jgn kata tunang.. mak aku, mak cik pakcik aku pun soh benti.... alang kepalang dah benti.. baik aku uruskan nikah aku... time keje mana sempat.. keje masok 10 pg balik 10 mlm... apa aku nak buat.. semua pejabat kadi dgn kedai kawen da tutup... lagi sebulan nak kawen.. satu apa aku xwat lagi.. dgn nekad aku benti rini.. aku g wat hiv test.... g interview nikah... leceh gak.. kene dapat surat pengakuan dara lagi... nasib baik pak andak aku ada.. die yang tlg aku urus dan bw aku ke sana ke mari... thanx to u la pak andak... skang aku dah lega.. semua berjalan lancar.. tinggal jumpa jurunikah je... kalo skang aku masih bekerja.. ntah bila aku nak wat semua ni... hantaran x wat pape lagi...

p/s: kalo ikot kan aku kira temporary promoter yang bekerja dari 12/9 - 3/10/2011... ikot pada fair la.. so bila nak renew pas kene maki lagi dgn pompuan xsedar diri tu... so aku postpond sampai amek cuti 2 hari.. aku ckp mc.. pd hal xd pun... aku terus cabut.. kira aku ni mmg temporary la...

To gemok:

sori la.. bukan wa xnak tlg ko... tp parkson tu mmg bukan tmpt aku... aku maspk dlm tu dah mcm HELL.... nak2 dgn kawan baik ko yang xsedar diri.. admin berlagak.... sori sgt... ko carila orang lain.. aku xkeje pun xpe.. pandai la aku ikhtiar cari wet kt mana.. dari aku menagih simpati wat muka paham depan beast friend ko.. wat apa.. aku pun ada maruah gak.. kem salam tahi babi kt die....


GO TO HELL !!!!!

supriseeee......!!

besday aku jatuh pada hari ahad.. bape shawal ntah aku x hingat.. yang aku hengat.. nak sgt jumpa tunang aku.. sampai g raya umah pak nagh akupun xnak.. ye la.. aku dengan tunang aku jumpa sebulan sekali... die bukan keje kt area muar or bp... tp kt jb.. SAJ,JB.. (SAJ tu syarikat air johor).. tu yang aku excited nak jumpa... kebetulan.. ritu besday aku..tu yang aku nak celebrate dgn tunang aku for the first time.. dulu celebrate dgn kwn2..x pun dgn family... kali ni je lain.. besday dia?? hermm. besday sepet da lepas da.. die sama mcm dgn mak aku... mak aku 18/7 dia 10/7.. jadi diorg tu mmg ngam... rapat je..

last2 waktu tu.. mak aku tanye sepet kt ne dah.. aku ckp jauh lagi.. dah mak aku paksa aku ikot g beraya umah pak ngah.... bukan jauh pun dekat dgn Nirwana kt Taman Soga... ngam2 balik dari rumah pak nagh.. sepet pun sampai.. tp masa tu mak cik2 dan pak cik2 aku beraya umah aku lak... pastu baru g umah mak ndak.... aku pun ape lagi.. aku kaut je sepet g umah mak ndak.. umah aku dia dah biasa.. ye la da hampir setahun kitorang kenal.. die tiap kali nak ajakdating mesti dtg umah jumpa mak... nak ajak aku kua.... wah gentle nye la hai... tunang sape la tu....

tetibe....
kt umah mak ndak aku dapat text dari BFF aku.. diorang ajak lepak kt BP MALL... pada hal mlm smlm ktowg dah g beraya dah sama2.. ehehe.. aku ckp la dgn diorang..aku bawa sepet.. diorang pun on... aku bukan apa.. nak BFF aku kenal sape tunang aku.. jd nti bila aku nak kua lepak or ngeteh... sepet dah kenal da... so.. tarak hal la... sbb sepet pun kaki lepak gak.. kalo cuti balik muar.. mau pukul 2 3 pagi baru balik rumah... standard la bujang.. okai la... balik pada citer td kan.. kwn aku kata jumpa pukul 5.30 ptg... aku dah sampai BP MALL diorg xd lagi.. aku jadi pelik lak... sbb.. sepanjang aku kenal diornag lebih 10 tahun... diorang x pernah mcm ni.. kalo yang lmbt tu madang aku atau ATAK... Miss Whatever kite tu...

dalam pukul 6 ptg la baru jumpa.. aku pun ingt lepak2 kosong je.. skali diorng ley kua kan kek.. terharu gelaaku.. da la da lama xcelebrate dgn diorg.. baru 1st time celebrate dgn tunang dah dpt suprise besday party... thanx kt uolsss... bebanyak ye.... time baru aku terasa besday kali ni.. aku last bachelor.. cewahh... pasni dah kawin... dgn sepet... mcm ne la aku ni erk.. sopan ke x.. pas kawin...??

bawah ni ha aku tunjuk kan suprise besday party.. degan muka aku hancur bacai... x mekap x ape.. aku ingt lepak biasa je.... siot erk korang...... love u so much my dearest......!!


thanx 4 the suprise party.....

kenagan dulu....

dah lama dah mende ni berlaku.. kira2 5 bulan lepas.. alah ayng aku x sempat nak citer kt korang time aku tunang.. tgk blog dah tau.. dah dekat setahun aku xupdate... wendu?? mmg aku wendu gela kt blog aku..tmpt aku luahkan perasaan.... ehehhehe... lama aku x cotcet dlm ni... ni hah.. sebenarnya aku nak citer pasal time tunang.. lagi sebulan nak nikah.. batu update status tunang.... sengal kan aku ni...xpela.. career women mcm aku ni.. madang je bz nye.... hah career women??? mesti korang ingt aku dah keje kan.. jeng.. jeng.. jeng... tu tunggu episod yang akan dtg...

nak habaq mai ni hah.... (style sebijik mcm minah kepoh..) aku ni ikat tanda 21.MEI.2011... dan i/allah nak nikahnya 11.11.2011... hari jumaat... x lama lagi dah.. lebih kurang sebulan je... semua persiapan xciap lagi.. xsempat la... (nanti aku citer episod career women??) so, di kesempatan ini, aku nak la ceciter sket pasal majlis pertunangan aku degn sepet... mcm x caya je.. couple 6 bulan.. ktorang tunang, genapsetahun couple.. ktowg nikah... semuanya ckup2 setahun.... xpela.. alhamdulillah... semua jodoh yang telah ditetapkan oleh ALLAH S.W.T tok kami berdua...

majlisnya simple je... family die dtg umah aku dgn rombongan lebih kurang 30 orang... hantaran 7 balas 16... 16?? gela kentang aku balas 16 dulang..ehehhe.. bukan ape.. tu semua rezeki.. jiran2 sedara mara aku bagi tok wat hantaran... tu yang sampainya ke 16 dulang... cincin. mak dia ynag sarungkan kt jari aku... time gedik aku sampai... aku asik ketawa je.. pd hal dlm hati.. tuhan je yang taw.... sekelip mata dah jadi tunag orang.. dugaan paling berat masa tunang la.. aku pun x ketinggalan nak merasai dugaan tu...

da lama x update blog ni... tu la xbyk mende aku nak citer... nti la kalo ingt aku citer la... korang tgk la pic bwh tu.. pic masa tunang.. dan.. persoalannye.... cantik x aku???? lain kan muka... (jawab lepas tgk pic nye ye...)



ALHAMDULILLAH.. SEMUANYA BERJALAN DENGAN LANCAR... =)

Sunday, June 26, 2011

!! Hari Ibu !!

walaupun dah lama berlalu.... aku tetap nak post kan citer ni.... pedulik hape aku... blog aku..  ehehhe... xde lah.... saje je... ni hah.. aku nak baru nak post citer pasal hari ibu bila hari bapa pun dah lama berlalu.. MAHARAJA LAWAK pun dah final....



hari ibu tahun ni sambut simple2 je.. nanti airmata mak ton kesayangan korang berjurai berguguran..... dia kan sensitip gak.. sama mcm aku..... "mak  comel anak kiut" sama la dgn maksud " bapak borek anak rintik".. wah bangga jap ada mak comel... hari tu mcm biasa... lepas balik dari kubur arwah ayah.. kami pegi bekpes... alah dgn kaki bukit je.. kt area taman aku gak.... mlm tu dah rancang baik punya!! ajie dgn iera buat kad... aku kumpul  duit... eyh silap silap... maap..  maap.. maap (mcm nabil dlm maharaja lawak..) aku tolong kumpul duit je.. aku xd duit.. biasa penanam anggur tegar... aku lah tu... antara yang paling berjaya.... mcm "saya menang motor.. time kasih power root".. 


masa tgh mkn tu la.. aku, kak no (kakak aku) dgn iera (adik aku) dah bagi hint sket punya santek dah.. tp adik aku ajie.. ley pending... die kata nanti.. smpai mak aku dah nmpk dah kad yang die buat letak dlm baju die.. sengal tol la adik aku sorang... abg nagh tgh syiok membuta kt umah... kitorg pun bagi la kad tu.... errmmm.. taw je.. mak ton korang dah berjurai air mata... terharu la.. adik aku paling kecik darjah 1 buat kad hari ibu tok die... dah sudah mkn.. ktorg pun pegi PERDANA @TAMAN BUKIT PERDANA taman sebelah... sebenarnya nama taman tu ..... shortform panggil perdana je...pefi beli kek duit hasil yang aku kumpul... masa tu mak aku masih xdpt tangkap lagi taw.. sampai lah dah sampai rumah..... Ajie ckp ""beli kek tok mak kitorg la".... payah tol la dapat adik mcm tu....



kitorg makan kek tu kt rumah MAK KAMAL..... makan la ramai2... sempat gak la rakan video... kalau ada lagi... jap lagi aku upload....so hari ibu tahun ni kitorg bagi kek dgn kad ucapan je..... buat simple2 je.. tu pun mak ton kesayangan korg dah touching2...eeheheh.. anyway mak dan mak kamal.... 

video


!! SELAMAT HARI IBU !!

!! s.t.r.e.s.s !!

skang aku tol2 tgh stress... aku ni tgh excited nak mohon keje kt LHDN.. tp mslhnya kene mohon melalui job malaysia... tu makin aku hangin satu badan..... kowg ckp senang la.. buka akaun kt job malaysia.... kan senang keje.. setel... mslh paling besar akku skang ni aku xtaw password aku..... meh aku ceciter kt kowg...

masa dulu2 la.... lepas SPM ke cuti sem diploma.. yang penting time tu aku masih kurus eyh...... aku g karnival kerjaya kt BANGUNAN GUNASAMA kt Batu Pahat je... xjauh pun..... seingt akulah.. aku bg IC.. kad pengenalan aku pada sorang pompuan tok daftar dlm jabatan tenaga kerja....... aku pun bagi la... so skang bila aku nak buka job malaysia aku.. tu yang xdpt buka... yang registerkan aku pompuan.. so mane aku  nak tau pwd aku apa... mcm ne aku nak mohon keje melalui job malaysia.. aku dah bg emel tp xd feedback lagi.. aku masih mampu bertahan...... tp dlm hati stress.. tuhan je yang taw.. diluar tenang dlm hati berkecamuk...... 

mak aih... lagi parah bila aku menjadi penganggur yang setia kini berjawat jawatan ketua surirumah sepenuh masa..... kira kt umah aku leader mengemaslah.... bangga mmg bangga tp aku stress bila tunang aku.. oppsss TUNANG????? hah.. kowg xtaw kan.. mmg la sbb aku lama xon9... nanti aku masok kan citer majlis pertunangan aku dlm next post ok.. byk aku nak post ni.... ok sambung balik.... mak aku kuat mengatakan aku dapat keje kt LHDN.. tp dlm hati aku pasrah... minta2 aku dapat update aku punya job malaysia bila dapat feedback dari JTK, BP.... mmg la due date lama lagi.. dlm next week.. tp aku kene struggle tok dapatkan aku punya pwd gak... so  by hook or by crook... aku kene dapatkan gak... kalau kene pegi JTK.. aku pegi la.... mudah2an ad hikmah yang berlaku disebalik awan yang kelabu menyelubungi pintu gerbang job malaysia.....

hah lega sket bila da kongsi citer dlm blog.. kawan aku palng setia.. tunggu je ape aku nak citer......  

YA ALLAH PERMUDAHKAN LAH AKU UNTUK MENDAPAT FEEDBCAK DRI PIHAK JTK UNTUK MENDAPAT PWD SUPAYA AKU BOLEH MEMOHON JAWATAN DLM JAWATAN KOSONG LDHN.... 

AMIN~~

Thursday, May 5, 2011

!! coretan pagi !!

morning everyone..

aku harap pagi2 ni mood korang semua baik.. mcm mood aku ni hah... bukan apa.. kalo ley aku nak setel kan semua report aku rini walau pown ad yang x sign lagi.. pedulik hape aku.. jnji aku antr.. bukan aku nak siapkan report setakat melepaskan batuk di tangga... aku dah g da opis nak minta sign tp boss aku x ada... soh kne la aku bersabar... nak wat mcm ne kan... skang ni aku kt MELAKA.. bru 5 minit aku smpi terus je on9.. nak post kan citer.. base la amek mood dulu baru tgk report...

aku cuma nak komplen sket pasal reflective paper.. kalo aku taw sape pny idea.. mmg m**i aku kejekan.. stress siot.. baik wat jamuan dari wat karangan mcm kanak2 ribena.. die ingt aku ni ape... dgn thesis x hantar lagi.. da kene wat karangan tu la.... tajuk x ley blah langsung.. "PENGALAMAN ANDA SEPANJANG ANDA BELAJAR DI MELAKA?" ntah pape ntah tajuk paling bangang nak 2000 words.. pecah pale aku... smlm gak aku struggle nak siapkan mende alah bangang ni.. terpaksa la.. x nak aku naik Melaka lagi.. byk pakai duit woo.. ni pown nasib baik aku x kene buat hardcover.... kawan aku ZANA lagi best... tiga2 antr CD je.. x payah print.. kalo lah aku dapat peluang tu kan bagus.. (tu la aku... da bg betis nak peha..) kira da untung la x payah hardcover.. lagi maw kecoh...

skang ni aku tgh tgu kawan2 aku.. AMY and ZEQHTY... Amy o.t.w kot... Zt kt umah lagi sangkut.. stress pendrive x ley buka and lappy rosak... dalam saat genting ni pulak la semua kene virus.... kalo kene virus baik kang.. lagi x hengat nak wat thesis... (virus cinta).. wah gitu erk.... xpela.. dengan penuh harapan aku menanti tok pint report aku.... so kene la aku tgu salah sowg dr mereka.... yang penting.. rini gak aku nak semua report tu.. x nak da aku pening2 kan pala lagi.... yang aku nti.... balik je BP aku nak start cari keje.. promoter pown x pe la.. janji ada income... x adalah aku masih mengaharapkan duit mak aku.. sian dia.. akak aku pown da dapat keje baru.. gaji die UP sket dr gaji dulu.. Alhamdulillah... mudah2an.. rezeki keluarga kami makin bertambah dan dipermudahkan aku tok dapat keje...~Amin~

Wednesday, May 4, 2011

!! 1.MEI.2011 !!

meh sini nak habaq mai ni... ritu dalam kalut malut aku nak siapkan thesis.. sempat gak aku berjalan g Air Terjun Gunung Ledang mandi manda.. sakan noo aku kt sana.. semua family belah mak aku pegi.. yang x ada cuma adik2 aku IERA & IJAL sbb diowg ada wedding kakak sepupu diowg kt ULU TIRAM... yang sangkut ikot ktowg AJIE... lain2 yang x ada AUS and PAK NDAk coz masing2 ada hal bola yang perlu disettlekan.... tp kali ni berlainan sket sbb aku bawa SEPET kesayanganku dan kakak aku bawa tunang die.. kire sporting gak la diowg ni.. aku g mesti la dgn SEPET.. naik kete die.. dalam kete tu ada aku. die. kakak dan tunang akak serta ajie... tersangkut lak dak kecik ni.. baru nak romantik2 dlm kete....

kami bertolak dalam pukul 8 lebih.. (pagi taw bukan malam) semua sekali ada dlm 5 buah kereta yang kesemuanya penuh.... mak aku biasalah mane leh x bawa mknan.. masing2 bawa mknan tok dimakan beramai-ramai.. paling penting sekali nasi.. family aku bukan reti bawa nugget ke sosej ke.. nanti lapa.. alang kepalang baik bawa mknn berat terus... mcm2 lauk diowg bawa... ktowg sampai dulu.. so ktowg yang pilih tempat.. x nak tinggi sgt dan x nak rendah sgt.. ye la bawa orang tua dan kanak2 so tempatnye kenalah yang berpatutan...... Ajie sampai2 je mcm teruja sbb x pernah pegi mandi air terjun..... bila da berani nak main air.. sampai nak balik pown x naik2... sama je dgn SEPET... nasib baik ada die ley jaga AJIE... aku pown xlepaskan peluang tok main air.. aku mmg suka bab2 main air ni..... mmg x hengat dunia punya... air nye pown sejuk.. tp sempit la sbb ramai sgt.. yela kan cuti HARI PEKERJA bersamaan I.MEI.2011... penuh owg kt situ...

 ni kt Air Terjun tgh mandi-manda

pas mandi2.. kami semua ciap2 nak ke bandar tangkak nak skodeng kain... sukalah mak cik2 aku tu... yang penat aku sbb menunggu... aku bukan join sgt diowg pilih kain.... kain aku pown "die" yang pilihkan.... santek... kalo aku... semua warne biru aku kata santek.. tu yang payah... banyak gak la mak aku borong.... habis semua kedai kain ktowg semua masuk.. secara beramai-ramai ye... bukan family aku je tp family lain yang td g air terjun pown singgah kt sana... mmg pack la waktu tu.. sgt pack.... xpela... janji aku bersama SEPET.... cumel sgt waktu tu.. jalan2 cari selendang tp xd yang aku cari.. penat je.. aku mmg nak selendang tu tp xd lak..... xpela xd rezeki.. aku ingt nak wat koleksi nti senang nak pakai wat jalan2 ke.. wat g keje ke nti... habis tu kami semua gerak ke TANJUNG... ni da masuk area umah SEPET da.. dia kan dok Tanjung Agas..... lepak kt Tanjung da maghrib... makan la kt sana.. da lapar punya pasal.... bedal je la ape yang ada..... 

ni kt TANGKAK...

tp pengalaman tu mmg best.. dapat gak aku release tension jap pasal thesis... dan makin merapatkan hubungan kekeluargaan antara kami.. paling penting SEPET dan ABG IS dapat terima family ktowg seadanya... nti nak pegi lagi tp stay 1 mlm kt air terjun Kota Tinggi lak.... ni yang best ni.. bercuti @ family day... aku okai je.. tp tataw lak SEPET.. tkot die ada keje dan x dapat join.. sedih la aku... baru nak manja2... cewah.. kemain lagi aku ni....

 sayang kamo ♥♥♥♥♥





!! viva vs thesis !!

aku ingt bila da praktikal da hujung sem da relax sket.. x pulak aku terpk yang di penghujung jalan nak abes degree ni byk keje nak kene buat... aku ni pulak jenis yang last minit... nasib baik kali ni aku diPAKSA tok siapkan awl2 oleh SEPET... nasib baik skang ad die.. die la yang byk tolong aku siapkan thesis ni.. kalo die x desak aku tok siapkan... mesti skang aku tgh terkial2 nak siapkan semua dalam masa satu hari.. ye la... mane x nye.. esok last date nak antr full report pada lecturer and KP... nasib baik lecturer aku MADAM RACHEL baik orang nya.. second examiner aku pown ley tahan baik... sbb diowg x nak hardcover seperti yang tertakluk dalam practicum tu... wah lega rasanya.... aku dak pk duit lagi... SEPET ckp satu hardcover dlm RM 35.00.. kalo dua da berganda harganya... baru hardcover je x masok lagi dgn report2 aku yang sebanyak 70 pages.... mampus tok buat 2 set lak tu.... 

masa mula2 dapat msg dr MADAM ckp 21hb APRIL ni present aku da xsenang duduk... kawan2 aku zeqhty and amy ley erk ckp nak tyto.. aku yang stress terus berjaga satu mlm tgk ape yang ptot aku ley wat.. present hari khamis.. aku lepak Melaka hari senin pagi.... x pernah aku baik sebegini.. stay all out kt library.. tetibe petang rabu dlm kul 6.30 ptg dapat mas dari MADAM " sori presentation 2moro is cancelled.. the new dates r either 27 april or 3 may.. unexpected prob.."aku punya la suka.. tu yang aku pending sampai x wat report.. terus je aku gerak balik BP... malas nak stay lama2 kt sana.. tumpang umah orang kan... then next VIVA aku pada 27hb.APRIL.. Madam wat awl sbb kak IDA.. kakak kelas aku nak wat persiapan tok kawen.. die risik je pastu terus nikah... best kan... pas setel VIVA.. kami diberi masa selama beberapa hari tok ciapkan full report setelah dikomplen masa presentation tu... so.. sok adalah last day aku akan mengadap thesis aku.. dapat markah separuh pown cukup lah... janji aku lulus.. xmo aku repeat2... minta2 dijauhkan...

tetibe kemarahan aku terserlah dek kerana aku lupa kene wat reflective paper tok gantikan HASTA LA VISTA.. sape punya idea la kene  wat karangan yang bangang... rasa macam kanak2 ribena da... "ceritakan pengalaman anda belajar di KBM" 2000 words.. gela ke hape... nak aku citer ape.. pengalaman tersangkut dlm lift... kene naik tangga samapi tingkat 14 sbb lift full.... kalo nak merapu ley je.. tp nak in english.. mmg terhad la bahasa aku... aku BM pown fail lagi maw bahasa bombastik.... x mungkin kot.... xpe la.. yang penting aku try wat yang terbaik tok menggantikan karangan aku waktu sekolah rendah dulu...



Tuesday, April 12, 2011

!! s u k a !!

dari kiri: SEUNGRI, GD, TAEYANG, DAESUNG,T.O.P


wah.. diam xdiam.. big bang da buat come back... mcm xcaya je.. lama da aku tunggu.... akhirnya keluar gak album mereka yang ke4 walaupown mini album... aku taw da terlambat... tp disebabkan aku tgh angau lagu -LOVE SONG- BIG BANG... sape lagik kan.. kan tgh citer pasal BB... wah angau jap dgr T.O.P nyanyi.... yang penting.. TAEYANG oppa makin hensem seperti dulu.... aku masih setia pada Taeyang oppa... yang lain base2 je walaupown aku suka..... imej lebih matang.... dan dalam tayangan video "CAFE" nape muka GD nmpk sgt yang die mcm pakai eyeshadow.. xpe la... janji GD masih cumal n manja.... ehhehe.. wah excited punya pasal.. aku pown ter"join" countdown tok release album... yang macam pernah aku buat pada album FAIZAL TAHIR... tp kan.. akhir2 ni aku ad nits sorang dak AF yang senyuman die mcm TY... AFIF kalo xsilap.... wah nti aku tunjukkan..... cumel sgt lak aku tgk AFIF versi Melayu.... TY versi Korea mmg cumel.. wah imej lebih kurang je diowg ni..... Imej yang aku suka.. KEMAS... tu je nape aku gila kt TY.. nak2 dalam video clip "KOE WO KIKASETE" Jepun version... cumelnye bila die pakai KOT... bisa gugur jantung melihat ke"KEMAS"an die selain daripada sepet... dmasing2 senyum cumel je.... xnmpk mata... wah bestnye...... 

TAEYANG VS AFIF

Thursday, April 7, 2011

!! Dilema Perasaan !!




menjelang hari2 terakhir aku kt JKR ni.. mcm sedih je rasenye.... xmampu nak tahan  perasaan... ye la.. diam xdiam da 5 bulan aku kt prak kt sini... da rase mcm keje kt sini da.. da sebati.. kalau lah aku dapat keje kt JKR.. sambung keje kt sini.. kan bagus.... eheheh =) untung2 habis prak terus dapat kerja... walaupown byk pengalaman yang aku dapat... tp makin byk dan makin tebal lah aku nak wat thesis... mcm2 aku kene letak... nak xnak.. aku kene la wat yang terbaik... tok dapat markah yang baik... ne taw alhamdulillah aku punya thesis diterima.... nak present slide xciap... ne xnya.... report pown xciap lagi.. aku sendiri bagi tempoh pada diri aku seminggu tok ciapkan report.... aku xdulik "BY HOOK OR BY CROOK" aku nak ciapkan report aku hujung minggu ni.. terpaksalah aku lepaskan hari yang indah pada hari Ahad tu kerana satu family aku akan ke MELAKA.. berjalan2.. aku nama je dok MELAKA tp bukan taw jalan pown.. tu la salah satu kelemahan aku.. aku mmg sukar sgt nak ingt nama jalan..... kalo tunjuk direction on the dot ley..(kt tempat yang aku taw la..) tp kalo dlm msg.. harapan.. xd mkne aku nak taip dalam msg.... hampeh je.. lagi hampeh aku berkorban tok x g ke MELAKA sbb cian kan si kecik tu.. die nak ikot gak.. jd kalau aku tinggal... die ley ikot.. biarlah die ikot "budak baru nak hidup" tu ungkapan yang sering bermain di gegendang telinga kami setiap kali AJIE dibuli oleh kakak-kakaknya.... Abg Ngah baik xpernah kacau si kecik.. die syg kot kt adik die.. ehhehe... kekdg... family besar adik-beradik ramai pown bestkan..... dapat tgk mcm2 perangai..... mane x nye.... kalo sorang da 5 6 pernagai.. ni kan pulak 5 6 orang.. bape lak peranagi yang ada dlm satu rumah..... yang kesian mak bapak la.... ntah erk da tataw nak citer ape... td sangkut jap tgk pesbuk.... masuk balik kt blog lupa lak..... xpe la.. next time aku ad idea aku citer la ape yang aku nak citer {usop wilcha: cecite cecite} xnak citer kita bako je... xdulik.. cumel je pernagai.... sebut cumel.. teringt lak kt someone.. tu la dak cumel aku sowg tu... ape die wat erk? (mesti la tgh keje) ape punye soklan sengal la aku tye erk.... hah ni ada satu citer.... aku naik je opis td... kakak2 opis dok cari aku.. segan aku... aku patotnye abes minngu depan senin tp diowg soh abes kan minggu depan gak tp hari jumaat.. aku kene pk 2 3 kali.. ye la aku nak ciapkan report n thesis aku.. mapus je kalo xciap... dimanakah kan ku cari idea.. yang hebat dan lebat tok wat report.... (arghhhhh wendunye kt SEPET...) ntah erk.. skang aku menaip pown pala da ke laut ingt someone... so, better stop before it's getting worst.... pape je la ADDE.. blog ko.. bukan blog orang lain.. ehehehe =)


Tuesday, April 5, 2011

!! Menyusahkan tol la !!

stress taw x... nak minta keje online pown payah.... tu la kalo da maju sgt... lurus bendul je aku tgk teknologi ni.... geram tol aku... menyirap je.... mcm air sirap limau ais...(perghh.. sedap tu..).. bukan xna bg intro nak post blog.. tp tgh geram.. geram aku geram....!! aish... ape lah salahnya.. ketika jari jemari ku tgh ligat nak menaip cari keje... bg la aku peluang.. payah tol.. bukan nak mengeluh tp tu la antara keluhan perasaan yang tak berapa baik keadaan nya.... aku cuma nak isi bornag keje online... aku tekan "Pengurusan Sumber Manusia" bila dipaparkan.... diletaknya aku amek course "Sains dan Pengurusan Sumber Tumbuhan" tahun bila lak aku belajar subjek tu... tu la... teknologi yang dibanggakan sangat.. dapat memudahkan keje.. mmg tol tak dibafikan.. tp minor of the cases starting form tech.... tp bila orang2 resist nak adapt changes of tech.. bising tp pending... taw x... teknologi ni LURUS BENDUL...

nak canggih sangat.. akhirnya merosakkan kaum kerabat sendiri dengan letupan nuklear.... biarlah guna arang batu or petroleum yang mahal.. dari merosakkan generasi yang akan dtg... duit kerajaan byk2 ne... guna la arang batu.. poyo.. nak jimat.... nuklear lom meletup ko da mati tua... yang tinggal... generasi Y... anak2 cucu aku... bodoh.... nak buat yang murah.. duit lebih nak buat ape.. antr bini g BOTOX.. abes kan duit dgn bina beribu kelab hiburan tok menarik minat pelancong... mat2 dan minah2 saleh tu da biasa da buat maksiat.. yang sibuk nak galakkan maksiat dlm Malaysia buat ape.. nak jadi mcm Acheh... Tsunami melanda sbb perkara buruk yang dilakukan... aku cakap ni bukan pro atau con mane2 pihak.. ni yang terpikir bila aku marah sgt pada teknologi yang menyusahkan @ LB..... iskh... stress sokmo aku gini deh.....


Friday, April 1, 2011

!! Mood - Missing my friends !!

halo everyone.. now I'm in Malacca to see all my friends.. ehehhe... just kidding.. that is just the side planning..... actually I'm going to Malacca to go to Seminar about SPSS.. melancholy... my questionnaires does not enough to make samples.... I've only got the 13 out of 75 samples..... poor me.... whatsoever, I just lucky that my questionnaires already distribute to all employees and may be by Monday I'll get the feedback.... just drop by to say that now I'm Malacca.. the placed I've missed the most.. ouh what a beautiful day for tomorrow even though it is just for a long day at KBM... eheheh =)


!! k a w a i i !!

Thursday, March 31, 2011

!! 2 a.m - Can't Let U Go, even If I Die !!


meh sini la.. aku nak citer sket.. sementara aku tgk fb ni.. terigt lak zaman2 aku belajar kt melaka.. tup2.. sok nak g sana.. ad bengkel SPSS.. sedangkan aku.. data pown xcollcet lagi... ley gitu erk... hari ni agak membusankan.. sbb aku xd idea nak berpikir.. yang aku taw.. aku nak ciapkan thesis aku... citer rini byk berkisar apa yang aku rasa... agak2 busan... blog la jd peneman setia.. sowi la yep.. lama xpost kt blog.. bz la.. dengan thesis lagi.. dengan ntah pape.. mcm2 lagi la.. berkecamuk pale otak aku.. walau pown xdigunkan sepenuhnya..
(jap eyh ad msg msok..... sape lak yang ggu aku... jap je...) ouh ad gangguan td.... okai sambung alek.... aku tgk pic aku dlm pesbuk.. kawan2 aku tagged.. ad yang santek la.. (pada pandangan mata aku...) biasa lah kite kene puji diri sendiri.... pedulik hape aku... angin lak tetiba....

xsilap aku pic ni masa aku kua dgn dak2 umah aku... (msg msok lagai.. jap la...p/s pd idea: jgn hilang eyh.... jap je..) masa tu last sem  before we all g praktikel kt tmpt pilihan masing2... ktowg hang out reramai... mula2 aku kua dgn sepet n kawan2.. pastu.. terjumpa lak dak2 umah lain tgh queue tok main bowling kt dp.. aku pown join la sekali.... lama gak tgu..  before tu.. aku, sepet n the geng g karok..... kua2 karok.. jumpa lak kawan2 cls tu yang amek pic xhengat dunia.. tp xbyk la... ter masok la dak umah aku join skali amek pic tu... ehehe.. semangat KBM...


hanya ni je yang aku mampu kutip dari pesbuk di mana nama aku telah ditagged.... cumel kan kwn2 aku.. ad yang masih available n single... jgn disangka air yang tenang xd buaya..(da mcm karpal singh da....)


!! s w e e t m e m o r i e s !!


Tuesday, March 15, 2011

Clueless???!!!!

suddenly it happen......
it just happen...
I Don't know what to do......
I don't know what to think......
suddenly it just happen...
I'm blank......
oh gooshh.... it hurts...
really hurts.....
sob..sob..sob :'-(

ntah erk.. yang aku taw.. skang aku tgh sentap.. seyes aku terasa sgt2.. aku taw la sape aku.. tp aku rasa mcm teruk sgt je... tol ke aku mcm tu.. aku pown xjangka.. yang pasti.. aku sgt terasa... aku tataw nak luahkan mcm ne.. tiap kali ad prob ke.. kompem aku luahkan kt blog.. blog je la tempat aku mengadu... bila ingt je kejadian tadi.. aku masih terasa.. terasa yang amat sgt... aku sedih sgt.. sgt2 sedih... Allah je la yang taw.. betapa terasanya aku rini... aku xmengharapkan pape.. salah ke.. ape yang berlaku bukan aku yang rancang.. ntah la.. yang aku taw.. aku sedih sgt.. smpi sebak hati aku... aku pedulik ape.. kt opis mopis.. aku nangis je sambil main komputer.. tgn da mengigil.. aku teruskan gak.. aku xnak pk kan sgt kejadian tu... tu la tiap kali pk.. kompem aku rasa nak nangis.. ni pown ad sket.. tahan la.. ramai orang kt opis.. td rehat xramai sgt... mata bengkak xkisah.. nti okai.. tp kalo hati bengkak mcm ne erk... aku ni da la kalo terasa.. lama.. biar la.. yang penting biar aku cool dulu.... wendu?? mmg la aku wendu.. tp aku tataw ape slh aku.. aku admit je slh aku.. sbb aku xna pjg2kan perkara ni... tp semakin aku deny.. semakin sakit hati aku terasa... keadaan kt luar lak... mcm paham je perasaan aku...hujan lebat kt luar.. walau pown itu rahmat.. tp aku xdpt rasakan ketenangan dlm air hujan yang mencurah ke bumi.. Ya Allah.. slh sgt ke aku.. sampai kene mcm ni.. aku ni nmpk je ganas.. brutal.. tp hati aku bukan kuat pown.. sbb aku taw sensitip la.. aku terasa lebih.. orang xpk ape yang aku pk.. xkan nak citer kt semua orang... lebih baik wat announcement pakai speaker surau... lagu kt corong radio pown lagu mendayu2.. lagu -Tresha Yearwood - How Do I Live.. lagi la.. menambah kesayuan di hati ku ini.. xpe la.. nti aku sejuk la.. walaupown lambat.. sabar je la.. mebi ad hikmah atas ape yang berlaku... aku hanya mampu berdoa tok yang terbaik je.. Insya Allah... seyes aku sedih gela babi... susah lah kalo mcm tu.. bila aku nak cool down... aku nak msg die.. wendu kt die.. mcm ne??? "ko sengal ke.. da ko mmg mmg mcm tu... relax je la.. tu pown nak kecoh" tu la kata hatiku.. biar je la..

Monday, March 14, 2011

!! s t r e s s #@*&% !!

aku tataw ape yang stress sgt.. byk mende nak kene wat tp aku ley dok rilex lagi main blog... nak buka fb da busan.... sgt membusankan... ntah erk.. mebi aku yang membusankan keadaan yang sedia busan.... aku ad lagi report yang nak kene settle.. then, on 2nd.April (saturday) ad SPSS bengkel.. then mlm diowg (dak2 BBHR5A) nak wat dinner kt KING'S HOTEL..  pay ment sebanyak RM50.. tp masalahnya.. wit aku xd...
(g keje pown minta wit mak..) nak g melaka lagi nti nak pakai wit lagi.. kalo akku g dinner.. mlm aku nak stay ne.... banyak mende nak kene pk.. aku je yang tataw nak pk ne satu... kalo aku x g dinner kang ape lak... ntah erk.. report aku alhamdulillah otw nak ciap tinggal wat soklan je nak distribute pada 50 respondents.. ntah erk.. report tu masih ley selamat.. yang dinner tu aku kompius... nak g SPSS ley lagi ad wit... nak stay kang kt sana.. nak tido ne.. nak balik.. wit lagi (tambang..) dlm tangan ad RM50 cukup2.. jadi ne satu yang aku nak dulukan.. ntah erk.. Ya Allah serabut pale aku nak pk.. so kt sini kene ad kos lepas.. ad mende yang aku kene lepaskan... mebi dinner kot.. susah gak erk.. dineer tu khas tok dak kelas aku BBHR5A... xpe la.. I've to decide which one I need to choose... aku bukan nak serabutkan pale otak.. tp aku da besar.. jd aku xna la susahkan mak aku.. byk lagi wit nak guna tok beli brg.. dari aku membazirkan wit baika ku simpan.... aku xna susahkan mak aku.. nak gak barang hantaran aku yang keluar wit... xlunch pown xpe.. janji dapat simpan wit... skaligus ley diet.... tu mmg bijak..  idea tradisi kami adik beradik.. nak lagi jiamt and sihat.. ktowg suka puasa.. especially my beloved sister... die suka berpuasa... kalo harapkan aku... biasa2 je la.. xd la rajin sgt.... so aku da decide aku x join dinner tu.. aku xmampu... so aku kene pk tol2 nak gunakan wit yang ad tok tujuan yang lebih penting.. pape je la.. bila di pk alek.. masalah aku wit je... sengal erk.. xpe la.. janji bila da luahkan aku release.. nasib baik ad blog ley aku citer ape yang aku rase... sayang kt blog aku.... (^-^)


!! sabaw je la !!

Thursday, March 10, 2011

!! Hari ni.. !!

hari ni mcm2 berlaku.. semua ketentuan yang ditentukan oleh Allah S.W.T.. semua yang berlaku kite tataw ape yang telah ditetapkan untuk kite... mari berfikir sejenak tentang kweujudan kite di bumi Allah ayang aman permai.. di mana kite wujud bersama2 orang lain yang kekadang mengalami perkara yang sama seperti kite hadapi skang... pada satu detik perubahan berlaku for the entire world seperti kematian, kelahiran, kebakaran, peperangan, menjadi mangsa penipuan dan mcm2 lagi yang berlaku pada satu detik yang... betapa berkuasa-Nya Allah S.W.T... kekedg kite xmampu untuk berfikir kekuasanNya kerana kite mmg xmampu... sedar lah.. cukuplah dgn ketentuan yang Allah telah tetapkan untuk kite setiap hari.. bersyukur padaNya tanda terima kasih kepadaNya kerna memberi kite peluang untuk terus bernafas di muka buni ni...

sekian, tok tazkirah hari ni...

okai.. skang abru ley ceciter mende yang aku nak citer...(ceciter..ceciter..)

hari ni.. pagi2 lagi aku kua umah da separuh jalan nak g keje.. aku patah balik umah g amek payung.. aku tkot hujan lebat mcm smlm.. jadik biar lah aku sediakan payung sebelom ianya tol2 hujan.. da aku g keje tumpang jiran... awl sket aku samapi.. kalo tunggu bus.. mampos  aku kt situ berdarah + menyirap (walaupown tak ada air sirap) tunggu bus yang x ikot timing... kalo aku own ley.... bawa bus mlm je.. aku bawa hantu.. suka aku la.. mcm driver bus tu..(ikot suka dia la...)

tu citer pagi2.. skang citer lunch hour lak... aku dok main pesbuk (pada hal xd pape pown.. membusankan) tetibe laptop FAZ kene virus.. kalo ikotkan kene format.. tu yang die stress.. byk khazanah die dlm tu.. nak copy dlm external..external lak rosak..(cian ko FAZ).. aku pown turut bersimpati.. so tok releasekan tension.. die decide tok ajak g SUMMIT PARADE tok tgk kedai komputer tye.. tp b4 tu.. ktowg ciapkan la dulu keje ktowg.. masa tgh nyaipkan keje la aku msg dgn BF aku.. aku bukan pk pown aku nak taip ape... (base la tak betol sgt skang..) nak dijadikkan citer.. aku antr la msg kt die "okai.. kak lin tgh main pesbuk jap.. skodeng2 cari jodoh..haha.." lmbt je aku nak dpt reply msg dr die.. skali dpt msg...(sentap kejap...) sepet majowk.. nak taw die reply ape??? ehehhe.. bila dua 3 kali baca.. cumel je ayt majowk die.. maknenya aku taw die sayangkan aku... mebi die jeles ke terasa kot aku bg ayt mcm tu.. die mmg susah aku nak pham..kekdg die okai senang je nak pham... die layan je aku.. kekdg.. aku xpham die main2 ke gurau2.. tu la pasal... aku main2 die take it seyes lak...(ah sudah..... kan da majowk.) ni hah die reply " kak lin g la cari jodoh lbh baik dr BF kak lin skrang.. ok bye.. sory ggu kak lin.." gelabah gak aku time tu... (mmg aku kaki gelabah.. tp sket je la..) mula2 nak ego gak... tp xsampai hati lak.. aku yang mula kan... pk punya pk.. last2 aku decide pujuk die.. die xna layan.. pedulik ape aku.. selagi aku xtenang... selagi die majowk.. aku nak pujuk gak.. bila die okai baru aku okai... ehehhe =) tu la cumel sgt...

citer ptg lak.. ktowg g SUMMIT PARADE nak tgk kedai komputer sambil jenjalan nak teman FZA ilangkan stress... mula2 nak g tgk wayang kt situ.. al-maklumlah wayang baru... tuka GSC ke LFS... rini kan Merong Mahawangsa kua kt wayang... ingt nak support citer Melayu.. anak tempatan punya arahan tu... otw ke LFS ktowg lalu kt tempat karok.. terus je si FAz ajak karok.. aku pown da lama xkarok.. join je la... ahaha.. mcm2 lagu nyanyi... paling best lagu nasyid "KASIH KEKASIH" dr in-team... okai la tu.. G karok pakai baju kurung.. so sangkut gak la nyanyi lagu nasyid...xpe la.. janji nyanyi... nmpk FAZ own da okai da.. okai la tu..

citer skang lak.. pas naik opis td aku ciap kan terus agreement tok contractor... da send by emel aku terus je buka blog.. na update citer..pada hal report aku lintang pukang lagi tuh... aku lebih suka wat keje bila ad idea.. kalo xd mood nak wat.. paksa sampai terkencing pown.. aku xkan dpt ciapkan... tu la salah satu sebab nape result aku suam2 ku je.. aku blaja ikot mood.. payah kan.. xpe la da melalut... masalah skang.. kt lua hujan.. dlm opis aku da beku... so aku nak balik naik ape ni.. xkan naik bus.. aku nak tumpang KAK AZI la.. (td aku lom gtaw.. skang da gtaw da..) lagi aku sakit hati.. BF aku da alek keje eyh.. aku masih depan komputer.. lagi haru.. aku kene wat slide tok JD meeting minggu depan hari isnin... terpaksa lah aku berkorban nak gak tunjuk kebolehan aku dgn JD.. adoi..

!! Selamat Berkorban !!


Wednesday, March 9, 2011

!! Meghayau kt Melaka !!

ni hah aku nak citer... mende ni da lama da.. masa aku belajar kt Melaka.. kawan2 aku dtg dok lepak kt melaka.. dak2 nana.. anang...a'are.. and dout... diowg dari JB dari rumah Anang so nak alek KL singgah la kt Melaka jap... time tu ktowg..  KPTM..(aku n faris) tgh break tok exam.. so ley la meghayau2 kt sana jap.. sebelum diowg alek KL... da lama gile xjumpa diowg.. n diowg masih sengal n steady mcm dulu.. cumel je pangai masing2.. aku pown sama.. xberubah pown... yang beza.. Faris da ley drive... tp ktowg g jalan2 semua menapak.... biarla gambar yang menceritakan segalanya....
 


!! a lot of memories !!

!! Selamat Malam !!

malam2 buta mcm ni aku ley on9 lagi erk.. aku gian nak menaip.. ntah ape yang nak ditaip aku pown tataw.... kowg folo je la ape yang aku taip.... citer skang bukan pasal taip menaip.. citer skang aku nak menaip tapi tataw nak taip ape... yang aku menaip je la... ley tahan gak ayat aku... da mcm keling da aku rasa.. balik2 ulang ayat yang sama..

sempena malam2 buta ni hah.. aku nak citer sket....(jap pk idea...) aku nak citer mende yang aku tak pk... contoh pown aku tataw nak bagi contoh ape sebab aku ni mmg mls nak berpk... meh la aku citer pasal report industrial training aku kt JKR... the latest aku kene submit report tu pada MADAM on 14th.MAc.2011 (MONDAY) on whatsoever... i try my best to finish up all the report until chapter 3...oh my goosh.. what gonna happen... this weekend ad big event kt umah aku lagi... ehehe.. aku lak yang excited.. event pasal akak aku nak berTUNANG... ritu aku citer pasal risik je.. aku kene risik pown citer pown xabes lagi... sebab aku segan....(aku ni mmg pemalu dak nye....gitu la gamaknye cik bedah oiii..) kalo cik eton taw..(mak comel aku) agak naya gak tok diri sendiri.. biasa la.. anak mak.. kompem perangai ikot pereangai mak... perangai ayah pown sama... tu kompem anak mak eton + (arwah) pak salim...

*semoga roh ayah dicucuri rahmat dan ditempatkan.. ditempat orang yang beriman... Al-Fatihah...AMIN~~

xpe la.. aku cuma harapkan yang terbaik tok majlis yang berbahagia ini... mak aku da stress da... jgn darah die naik da.. dok pk sape nak dtg... ape nak wat.. ape nak kemas.. aku pown xpasti ape yang mak aku pk... tp yang pastinya... anak angkat mak aku.. ktowg panggil die ALONG... skang die menetap dgn husband die kt Kuantan,Pahang... die baya aku.. tp skang da kawen da.... mmg kami rapat dari sekolah lagi...ni mmg best friend aku.. tp aku segan dgn die.. die ni pandai.. tp sempoi je.. dari dulu kini dan selamanya.... (mcm biasa aku da melalut...) yang aku nak ceciter ni.. mak aku excited yang ALONG nak balik masa akak aku tunang.... happy je mak aku... yela Along pown anak gak... sama je ngn ktowg ni... da pk da mak aku nak masak ape.. cumel gela perangai.. bila aku nak jadi mcm mak aku.. sentiasa cumel and sgt pandai wat keje umah.. mmg superb... mmg owg lain pown ley ckp mak diowg superb kemas umah... tp bagi aku... mak aku mmg sangat handal dalam mengemas rumah..(bukan sebab tugas hakiki..) tp sebab mak aku dari kecik dilatih tok mengemas dan memasak..(owg dodulu kan mmg mcm tu...) then, nak aku ni sangat rajin.. sampai turn anank yang bangsu (akulah tu....) aku rajin memasak je.. mengemas bila perlu.. aku pon xpasti.. mebi mengemas ada orang lagi expert dari akulah... iaitu kakak aku... die kalo wat keje teliti... aku mmg xley kalo wat keje sama2 dgn kakak.. nti aku panas.. menyirap je... asik die je tol.. asik kene dgr ckp die je... degil tol...

berbalik pada point pertama... aku nak citer pasal report aku... yang byk lagi xciap.. (yela kene wat baru.... pendrive aku hilang... iskh3...) xpela.. aku try the best la.. nak finish up the report... janji aku puas hati dapat menaip di malam kelam di kala hari maw hujan..... (^-^)

Tuesday, March 8, 2011

!! 10 petanda??? !!

okai.. actually aku dapat info ni dari member aku.. SHAI... thanx la tetibe aku tergerak nak buka FB ko.. aku pown terbaca satu article.. mcm best je.. why not aku share dgn kowg tok tambah pengetahuan kita.. kekedang mende ni kite anggap remeh sebab mcm dak2 percaya mende2 ni.. tp ni jua mungkin salah satu faktor tok kite berfikir sejenak ape yang telah dikatakan.... mende ni pown buka aku wat wat.. aku just copy paste.... let's take a look....

*  *  *  *  *  *  *
Gunakan seluruh pancaindera,Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Tuhan yang maha esa. Tetapi bagaimana kita hendak mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Tuhan mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan akal untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi, spiritual dan fizikal antara keduanya.

Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang lovely perkatakan? Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita ;

1. Bersahaja
Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik.

Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2. Senang atau selesa bersama
Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita.

Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3. Terima kita seadanya
Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan.

Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini.

Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4. Sentiasa jujur
Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita.

Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan.

Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5. Percaya Mempercayai
Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung.

Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka.

Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6. Senang Bekerjasama
Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar.

Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama.

Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan.

Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7. Memahami diri kita
Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar.

Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita.

Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, ‘lidah sendiri lagikan tergigit, inikan pula suami isteri’. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih.

Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8. Tampilkan kelemahan
Tiada siapa yang sempurna di dunia. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut.Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita.Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita.

Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya. Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9. Kata hati
Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Tuhan deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya.Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindak balas pada situasi tertentu.

Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10. Mimpi
Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Tuhan. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi.Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Tuhan memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat mimpi petunjuk. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya.

Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara. Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.

Fikirkanlah. Adakah dia jodoh kita..?

“ Manusia merancang, Allah menentukan..”

--------------------------------------------------------------------

Thursday, March 3, 2011

!! HANDBAG oh HANDBAG !!

aku tataw nak citer ape.. tp ada mende yang aku nak citer.. ehehe.. (malu lak)..ape yang kowg terpikir bila sebut pasal handbag.. ye la kita ni kan pompuan.. bila sebut pasal handbag.. it just something important rite... ye la kt situ la brg2 keperluan seperti hp, perfume.. make up, car key and so on la... so senang citer kalo handbag tinggal.. mcm susah je nak idop.. silap2 reminder pown letak dlm handbag..

kalo aku la.. bagi aku.. makcik2 je yang pakai handbag.. walaupown ad sesetengah owg yang pakai handbag nampak sophiscated... xdla.. bagi aku lah... kalo kita salah pilih handbag.. it will disaster ur style.. ye la.. style da vouge tp handbag mcm makcik 50an.. ehehe..
sebenarnya aku ada kisah disebalik handbag ni.. (mcm memalukan diri sendiri je..)

ritu.. dlm minggu lepas kot.. aku dgn sepet kua.. mcm biasa g tgk wayang kt BP MALL... pastu g square one.. tujuan asal nak beli PAPAROTI.. abg ngah (adik aku) yang kem... ley lak die kol sepet bukan aku.. wat malu aku je.. (maaflah ye.. mmg salu menyimpang..) citer nya mcm ni.. smpi SQUARE ONE ktowg jenjalan la dulu... ternmpk lak adik aku IERA @ sungkai.. (aku lupa die keje ritu..) terserempak dgn die.. die nak g toilet.. aku lak jalan2 tgk SALE kt PArksoN.. ad lak handbag... (penggembaraan pown bermula....*sadis tol..) tetibe lalu kt tmpt handbag yang tgh offer.. die pown ajak la singgah tgk handbag.. aku pown layan je la.. mcm biasa aku xsuka @ xminat sgt kt handbag ni.. kalo mcm sling bag.. mmg aku gela...

die pown dok belek2 handbag yang ad kt situ..

sepet: bby pilih la handbag.. ne yang santek.
aku: ntah erk.. bby ne taw pasal handbag.. ehehhe.. (aku tersengih mcm kerang busuk..)
*dengan ikhlas aku menjawab.. salu owg pompuan ni ad yang gela handbag.. tp aku.. ntah erk.. mebi sbb aku xbpe nak pompuan sejati sgt kot..
sepet: yang ni santek..
aku: ntah la.. okai kot..
sepet: tgk la.. kan hantaran b nak bg bby handbag..
aku: (hanya mampu tersenyum je..)
sepet: bby nak yang mcm ne..
aku: ntah tataw... bby tataw ne yang sesuai dgn bby.. bby xpernah ad handbag... (tol2 ikhlas aku gtaw..)
sepet: tgk dulu.. pilih ne yang sesuai....
aku: seyes b.. bby xreti pilih handbag.. kang mcm mck2 lak..
sepet: amoi.. handbag ape yang santek... (bukan ckp dgn aku.. ckp dgn promoter cina...)
amoi: u tgk la.. ne yang santek.. yang mcm ni ke..(die angkt handbag tu.. aku ingt lagi kejadian tu berlaku...tp sowi la ye.. xrakam lak...nak tunjuk kt kowg...)
sepet: okai x bby...sambil tunjuk handbag tu kt aku...
*dari pengamatan aku.. sepet aku yang nak beli handbag.. aku dok sebelah mcm tataw.. pada hal mmg aku tataw pape..
aku: ntah erk b.. (tu je la jawapan aku dari awl die tye..)


da mmg aku tataw.. lagi pown watpe nak menipu.. kang yang kene pakai handbag tu pown aku.. mengong je erk.. tetibe aku terpikir.. aah erk selama ni mmg aku xpernah ad handbag.. sbb bagi aku penampilan ber:handbag: ni xsesuai mcm aku.. mcm akak2 je.. auww... aku ni agk brutal dulu.. that's y aku xpernah terlintas nak jadi wanita sejati yang serba serbi lengakp.. yang aku taw.. janji aju selesa dgn diriku... aku jenis yang simple.. bagi aku..SIMPLE ITU SEMPOI..  aku xsuka yang "berat2".. maksud aku... owg pandang aku nmpk sarat atau janggal... aku ni da la chubby pastu rendang je.. lagi nak over dress up.. oh no.. that is really not me.. really.. really.. really not me... i'm not just into it...

kalo aku jadi sepet.. ley berdarah ulu hati.. owg seyes aku nmpk main2.. pd hal aku mmg xtaw pape psl handbag... (only god knows why..) ye la jawapan aku semua (NTAH ERK.. TATAW LA..) tu je yang aku dok ulang lebih dari 10 kali soklan yang diajukan kepada ku... (sian dak bucuk aku...) saba je la b.. dapat GF mengong tongong mcm ni..pedulik ape aku.. mmg aku xtaw.. aku xsampai hati tgk die beria-ia.. aku ley ckp.."kalo b nak marah.. marah la.. bby mmg tataw pape pasal handbag...!!" cian die.. kalo tye sling bag aku mmg expert.. bagi aku.. mende tu sama je mcm handbag tp ley "sling"kan... mmg handbag pown ley sangkut.. tp da aku gemok handbag besar da mcm "mak bonda" da.. kalo handbag kecik kang kata catat  je dak COMEL tu.. or owg besar handbag kecik..eee xsesueyy nok..

bagi aku... itu adalh perkara yang amat memalukan @ kempem memalukan diri sendiri.. kira pakej la tu.. semua lengkap.. tp baik aku terus terang dari aku berlakon depan die.. ape yang aku tataw ckp tataw.. (byk je sbnrnya yang aku tataw.. ) xpe la b.. insya allah nti bby beruabh la menjadi pompuan tp xsejati sgt.. janji sempoi and selesa... teringat balik peristiwa tu.. aku rasa die ni agk penyabar gak la... die layan je kerenah aku yang empok ni... kalo dgn akak aku.. agknya da gado besar.. semua tataw.. eheh.. untung taw.. biar la salah sowg dari kami ni penyabar.. kang kalo dua2 penyabar baik sgt lak...

masalah skang aku masih terpikir.. handbag ape yangs sesuai dgn aku.. aku nak handbag yang nmpk sophisticated, simple.. tu je...jadi ley pakai wat g keje nti... xpown ley bawa g event2 besar.. cm dinner ke.. sbb design tu sesuai tok semua function.. demand nak tinggi... sebenarnya aku malu pakai handbag... aku rasa mcm xsesuai je.. tu sbbnya aku xsuka pakai handbag.. (^-^)..