Voting

My Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

!! A.d.s !!

Wednesday, September 29, 2010

!! Nonsense !!

argghhhh!!! for the whole 3 days of this week... I feel like I'm lost... I don't know what to do... and I don't even have a mood to go to the class..... but.. there is a but that now I'm in campus KBM.... posting this blog.... I don't go the class starting from Monday but I still in KBM.. I don't why... errmmmm poor me... =( final exam just around the corner and a lot of major presentation will be present next..... wish me luck k....

Thursday, September 23, 2010

!! It's Raining Outside !!

It's raining outside
I'm crying inside
It's raining outside
I'm crying inside

5 a.m in the dark
You like a cold fish with me
You're sleeping I'm thinking
You're turning your back to me
Here in my bed you're mad away from me
Here in my head you're never close to me

It's raining outside
I'm crying out loud
It's raining outside
I'm crying out loud
I run away by foot

Lost in the empty street
You are supposed to follow me
But you are too proud too do it
Here in my bed you're mad away from me
Here in my head you're never close to me
Come on... don't be mad I told you I need you
Come on... don't be sad I'm still in love with you

It's raining outside
may I come inside?
It's raining outside
may I come inside?

It's my fault, I'm sorry
Let me happy this fight
I apologize, would you hug me tonight?
Here in my bed you're mad away from me
Here in my head you're never close to me
Come on, don't be mad, I told you I need you
Come on, don't be sad, I'm still in love with you

It's raining outside by SOKO...  ☺

during this raining day at night.... suddenly I felt like to hear this song by soko.... time to Jiwang2 maa.......

Wednesday, September 22, 2010

!! Cuba Test Try !!

erm.. I got inspired by my friends especially from Atip and Ikin... that they gonna try to speak English often until they are fluent in speaking.... until Ikin also post the story in her blog in English.. so I wanna try to post my story in starting from now.. and later yet I've got more confident in speaking English publicly... that was my determination before I've got to work after the practical session... so once again to http://mzzenma.blogspot.com @ ZEQHTY NAQUIAH to help in the process of learning.... wah so excited maa.... I don't know what to say... thanx a lot to all of you who inspired me to be more alert about my future....

Usually, my problem in speaking is about the pronunciation.. I can't speak well because sometime I just can't pronounce it well.. so that my friends will not understand on what I am saying... poor me right.... hukhukhuk..... really poor to me when I am too shy to try or to ask to my friends... (what a big loss ADDE)... * sigh.. like saying goes said that "THERE A WILL, THERE IS A WAY".. something like that la.... I'm not sure about that idiom... and now.. I promise to myself to try to speak in English very often to ensure that I can speak English fluently..... I must keep my promise for my better future.... I don't want my firends or others to laugh at me when I'm speaking....  (I wanna be proud of myself) I know I can do it... Come on la.. This is me "ADDE"... I know myself better then anyone accept my beloved mom... (suddenly I miss my hug able mom)..

FYI... this coming Sunday my mom will come to Malacca (here) not to visit me but to visit my uncle @ her lil bro... my uncle was a policemen in Malacca... so for the hari raya.. he and his family cannot come to visit us in Batu Pahat.... (his hometown) so that's why la my mom and other siblings also with all her grandchild (my cousin's child) come here to visit him..... He stays at Taman Sri Duyong, around Semabok (I guess la).... then my mom will pick up me at Orchard Square.. (my rent house) to go berhari raya... then, my sis told me yesterday.. that they want to "jalan2" in Malacca especially go to MYDIN.. to buy a lot of stuff.... I know that was ideas from my mom and her sister..... from my side, I have no rejection or objection as long as they don't forget to fetch me here.. I'm waiting...

this is my aunty and my mom =)

as far as I concern, they will come here convoy.. there are about 3 or 4 cars... because we are one big happy family.... my cousin ANA just bought new car -SAGA 3 days before Hari Raya.... then, my cousins (they are twins) also bought a new car.. - VIVA... wah.. so next year.. Insya Allah.. my turn to buy a new car for my family.... then I am also asking my sister to tell my cousin AJID.. to bring a lot of Mercun.... we want to play at Orchard Square..... if anyone scold... who cares.....!! ehehhe =)

this is Ana, Me, the red one is Insyirah beside her is Sabrina... the two men are Ajid (the younger one) and my uncle Che' Lokman..

!! I SOUND SILLY WHEN I SPEAK MALAY !!

Tuesday, September 21, 2010

!! Raya Oh Raya Part 4 !!

okai.. sekarang aku sambung tok pegi beraya di Ayer Hitam dan Sungai Kajang.... kt Ayer Hitam dkt area2 Sri Gading tu terletaknya rumah adik bongsu arwah atok aku belah mak @ Atok Bak @ Pak Ngah Samsu (ni orang Pt. Bilal yang panggil..) kami bertolak beramai dalm3 buah kete konvoi sebab sepupu KEMBAR aku tak dapat join sebab ada keje dan kakak aku pegi beraya di BP MALL a.k.a dating...

Pak Ngah Balak pown ikut satu family.. lagi pown kete ada kosong.. tu ynag mengajak ikut sekali... kami tiba di rumah Atok Maa'rof je terus jadi pelik.. kenapa rumah ni ada makan2 ke.. langkah kanan la kami rupanya.. rumah atok Maa'rof baru nak ada marhaban.... so tak dapat lah kami beraya lama2.. lagi pown anak sedara Atok Maa'rof je yang nak dtg melawat.. cucu2 dtg nak amek pic je... (aku la tu).. tak sopan sungguh....

laki tu lah Atok Maa'rof... sebelah dia kakak mak aku dan mak ku comel....

lepas je balik dari Ayer Hitam, ktorang terus gerak pegi rumah Mak Itam... kali ni kt Sungai Kajang.. dekat je.. tp still area kampung gak.... sampai je Mak Itam tak ada pegi jadi ketua marhaban wanita.. Pak Itam lak tgh jaga lembu....  sepupu Wan yang sambut kami.... kami tgk dia makin gemok.... dgr cerita dia keje2 kampung je... tp lumayan siot.... mak aku dgn mak cik dah melantak kt dapur.. pastu terus merayau belakang rumah petik pucuk ubi.. daun turi dan macam2 lagi.. Mak Itam mmg kaki sponsor sayur2 kampung....

ni mak aku and the geng....

 tgh memetik daun turi.....

baju yang aku pakai la sepatutnya di pakai pada 1 Shawal.... (ape daa....)

balik dari rumah mak Itam.. dan kakak aku dah balik.. kami bergambar bersama pakai baju yang sepatutnya dipakai pada raya pertama.. lepas je amek pic tu.. kami terus pegi cuci pic tu... biasa lah pic kenangan family kami bersama... Thanx to Iera yang amek kan pic ni....



!! Kami Sayang Mak !!

!! Raya Oh Raya Part 3 !!

ni sambungan utk raya yang kedua lak.... mengikut kebiasaannya... tiap2 kali raya kedua.. kami sekeluarga akan ke Bagan Laut.. Daerah BP gak.... rumahnye mmg totally rumah kampung... kiri kanan hutan dan belakang rumah ada kubur lama.... kalau mlm seram la... nak2 bile nak buang air... dulu bilik air tak ada kt dalam rumah.. kt luar... nak pegi toilet @ jamban.. kene lalu kubur dulu.. then sebelah kubur tu gak la baru ada toilet.... aku ingt lagi masa kecik2 aku tido sana.. seram wooooo.... yang teman lagi seram.. kene mengadap kubur... tp itu dulu sakng toilet dah diubah dan dikedepan kan... so jauh sket je dari kubur....

sebenarnya.. ni kampung adik beradik arwah nenek aku belah ayah.. sekarang yang tinggal mak sedara sepupu belah ayah.... atok pompuan aku belah ayah aku panggil MAK MI.... arwah Mak Mi ni adik beradik dgn ayah Mak Ngah Timah (yang dok situ skang).. kira sepupu ayah la... kami balik Bagan konvoi ramai2... kadang2 cecah gak la dekat 6 biji kete... tu baru keluarga kami je belum masuk sepupu ayah dari KL & Singapore yang tiap2 kali raya akan stay BAGAN...

tapi raya tahun ni aku je wakil family aku... rumah aku kawan kakak dtg beraya.... adik2 aku yang lain dah balik JB da... Sungai Tiram.... sekampung la dgn OBRI AF7 & MOHD MENTOR.... biarlah mereka beraya balik kampung mereka.. tp sunyi sangat bile mereka tak ada.. rase sangat busan.. kalau mereka ada riuh la rumah aku...lupa lak nak cerita masa !! Raya Oh Raya Part 2 !! tiap2 pagi raya.. AJIE dan ABG NGAH akan bersiap di rumah aku... (ye la rumah mak angkat dia...) dan family yang pertama yang akan datang beraya rumah aku adalah family mereka... pagi2 raya tahun ni mak masak nasi ayam... kami pown makan beramai2.. memang dah tradisi dari Abg Ngah kecik sampai skang.. tu la tradisi pagi raya di rumah aku.... diorang dapat pakai tema OREN satu family.. ktorang je tak dapat.. sedih siot!! 

ni kt rumah aku....

ni hah nak dijadikan cerita.... tiap2 kali balik BAGAN.. jalan semestinya JAM... Balik malam pown JAM... meriah tetap meriah.. kt kampung ni gak lah yang aku cerita episod aku jatuh longkang dgn sepupu aku.... aku sempat lah bakar mercun nak soh mak cik2 aku melatah dan terperanjat... last2 aku yang "melatah" paling panjang... pak cik aku abang kpd arwah ayah aku @ ANDAK... gelak kan aku... "ape lah adik.. nak baling mercun niat dah salah.." aku ape lagi diam je la.. dah satu rumah gelak kan aku..... aku sempat gak snap pic mak cik aku.. kakak ayah aku @ Nen @ Anyah... tertidur dalam kete dgn cucu dia.. Awin @ Audrienna Erzavynn Binti Azdzri Zar.....

dahsyat kan cucu dgn nenek tido....

pic ni di ambil waktu jam... *maaf la ye.. cermin kete Mok G berdebu....

kami gerak dari Bagan pukul 6++ tp aku sampai rumah dekat pukul 9 mlm... gela dahsyat jam... penat dok dlm kete je... nasib baik bukan aku yang drive.. mak cik aku @ Mok G yang drive... hari2 lain kami dok rumah je dgn menerima kunjungan orang dtg beraya... kami salu pegi beraya dgn panggilan @ on call invitation... on the dot kene ciap.. raya ke berapa aku tak ingat.... kami pegi AYER HITAM dan Sungai Kajang, BP.... kali ni pegi beraya dgn keluarga belah mak pulak..... nasib baik tak jam...

!! Mood Raya Hilang Disebabkan JAM !!

!! Raya Oh Raya Part 2 !!

walau pown dah lambat aku nak post kan pic2 ni semua.. namun aku tetap gigih nak mem"blog"kan kisah raya aku tahun ni... semua berjalan dgn lancar dan seperti yang diharap2kan.... semua anak saudara belah arwah ayah aku ada datang rumah melawat mak aku.... aku tak nak bile ayah dah tak ada.. hubungan kami menjadi rengang.... kakak aku tetap dgn emo nya manakala aku masih lagi senang di BULI... susah gak la jadi orang yang menjaga perasaan orang lain seperti aku.... (aku baik ke???) jeng jeng jeng........

raya pada tahun bertemakan warna kuning lembut ala2 krim.. tp disebabkan baju raya tu tak dapat lagi @ tak siap agak nye.. (nak sejuk kan hati la tu) maka kami anak beranak hanya memaki baju yang lari dari tema... baju yang kain jarang tu... segan aku.... tp aku suka warna baju tu... warna PURPLE.. (warna kejayaan @ warna korporat UiTM) 

gambar ni amek pown dah mlm....

malam raya first tu... kami LAWAN MERCUN dgn jiran2 sebelah kt kampung... sebenarnya tak berapa nak kampung la.. tp disebabkan rumah tu rumah pusaka... jadi lah rumah kampung... kami berlawan pown dengan sedara2 yang lain... hampir semua orang area Parit Bilal tu.. saudara aku... cuma aku je yang tak kenal sebab aku tak membesar di situ.... lepas main mercun kami ke Tongkang Pechah rumah atok saudara aku.. @ ATOK LONG...ATOK KOBOI pompuan tau bukan lelaki.... yang atok saudara lelaki lak ... aku pown tataw nape orang panggil dia nama tu.. orang dulu2 kan suka je bagi gelaran pada orang lain.....

Atok Long aku yang pakai baju wane hijau....

 ni masih kt rumah atok long.. kt bawah baru kt rumah atok KOBOI... habis kuih dia kami KERJAkan...

ni baru kt rumah atok koboi... dekat je dgn rumah atok long.... @ mereka berjiran..

!! Macam2 nama ada dalam ni !!
            

!! puasa vs raya !!

aku suka raya kali ni meriah... Walawp0wn diambang raya.. Bermacam2 perkara berlaku... Meriah kali ni kami beraya... Aku dpt gak duit raya maklumlah.. Masih belajar.. Anak2 sedara minta wit raya p0wn aku ckp mnta tahun dpn... Skang cik adde tgh sengkek.. Tahun depan insya allah dpt duit raya... Mudah2an aku dah dpt keje..

Aku berharap sgt yg aku dpt terus keje lepas habis prektikel... Aku dah dpt peluang kt MRCB... Tp skang yg pasti aku tgh mnta tmpt prektikel kt JKR, BP & MPBP... tgk la ne satu yg dpt... Aku terima je... Aku sebenarnya na cter mende lain... Aku nak cter yg baju raya aku t0k raya pertama xdpt2.. Td baru aku dpt... Plg sedih.. Baju 2 ik0t theme... Kain baju kurung 2 kain dr Kelab Sukan JKR... ayah aku xsempat pakai... Jd kami buat baju kurung dgn kain 2... Tak pasal2 aku kene pakai baju yg jarang2... Bukan aku reti...tp segan la.... dan raya kali ni gak lah kami byk amek pic tok dimasukkan dlm blog dan fesbuk.. bukan ape.... saje je. sebagai kenangan....

selain daripada tu gak.... byk tempat gak la aku pegi beraya.. tp folo family belah mak.. jalan2 jumpa atok sedara.. nak melawat atok sendiri dah meninggal... melawat saudara mara yang dah lama tak jumpa.. nak ambil berkat bulan SHAWAL... nak bersih kan diri dari segala dosa dan salah silap sesama manusia...

!! Kita enjoy !!

Thursday, September 9, 2010

!! S.E.L.A.M.A.T.H.A.R.I.R.A.Y.A !!

 SAYA NOR ADELEEN BINTI SALIM SERTA KELUARGA INGIN MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN KEPADA SEMUA SAUDARA MARA SAYA DAN SAHABAT HANDAI.. SERTA RAKAN2 DAN TAULAN....

SEMOGA RAYA KALI INI MEMBAWA SERIBU PENGERTIAN YANG BERMAKNA BUAT KITA SEMUA.....

P/S: DUIT RAYA BUAT SAYA JANGAN BUAT2 LUPA K.....
MEMANDULAH DGN BERJATI2.. INGAT ORANG YANG TERSAYANG..
BERMAAF-MAAFAN KITA DI HARI RAYA..
JEMPUTLAH DATANG KE RUMAH... (KENAPA SINGGAH KALO TAK MASUK...)
JGN MAIN MERCUN... (MAIN BOM XPE...)
=)

!! SELAMAT HARI RAYA !!

!! Latest Session !!

ni cter plg hangat pada waktu ambang2 sore mcm ni... alah ambang2 nak raya la.... ada pelbagai cter yang menarik telah berlaku secara mengejut.... (cter ni berlaku semalam...) BUT disebabkan yang aku bz menDONLOT... aku lupa lak nak post cter ni kt blog....

okai.... cternye bermula pada awl subuh (masih gelap lagi...) area pukul 6a.m gitulah.. mak aku dah siap2 nak pegi keje.. dia pegi keje naik bus.... so awl2 pagi lagi dia dah kua jln kaki trn bukit nak ke bus stop..... dijadikan bahan tok bercerita.... masa mak aku tgh menuruni bukit.... ada satu tempat yang gelap akan dilaluinya... dan.... (jeng.. jeng.. jeng....) ada orang kua dari bush tetiba dgn muka berselubung.. then dia memanggil mak aku sambil membuka bajunya... mak aku cuak.. tp sempat la die tgk orang ke hantu.... (mak aku yang cter ni...) dgn sepenuh tenaga di kaki mak aku berlari menyelamatkan diri.. (mak aku tu ad semput... kuang ajar tol la sape yang kejar mak aku pagi2 buta....) aku dpt taw kejadian ni berlaku masa akak aku tolak pintu bilik aku sambil menjerit.. "akak nak pegi dapatkan mak.. mak kene kejar...."

cter yang kedua berlaku apabila mak aku meminta kami... aku dan kakak tok temankan dia ke bus stop bwh... okai la.. aku pun siap2 dan excited nak bawa kete.. tp mak aku xbagi.... gelap.. kang mata aku nmpk cahaya kang.. lain lak jadinya... lepas antr mak aku... kami ke pasar dan balik... dah sampai rumah.. akak aku excited nak belajar kete.. aku pown ajar la.. dia dah ada lesen.. tp dia takut2.... nak dijadikan cter... masa kakak aku drive aku leka la main carik siaran kt radio... tetibe je ber"DENTUM".. kakak aku belok makan jln orang... nasib baik kete ktorang kete kancil lama.. kete cina tu kete kancil baru.. so effect yang teruk kene pada kete kancil baru... ala-ala "kancil vs kancil" la.... bumper dia jatuh... kancil aku lampu belah kiri je.. x sempat nak ambil gambar.... kakak aku dah melalak.... (takot..) first time accident tu.... sian dia.. dan raya kali ni masih boleh kami bawa kete utk beraya.... fuhh lega noo...

cter yang berlaku pada waktu petang... Adik aku AJIE.. hilang.. tataw mane dia pegi.. kami mencari dua2 rumah..(rumah aku dan rumah mak dia...) Iera nak ajak dia buka di BP MALL pown terbantut... sebab dia hilang... erm.. ntah mane ntah dia pergi.. sekali dapat taw.. dia ikut orang ynag x dikenali bagi2 kertas kt setiap rumah orang kt taman aku.... akak aku dah menyirap dah... masing2 pukul dia.. tp x nanes lak tu.. sebab dia taw dia salah... bile tanya.. Ajie pegi dgn sape... dia jawab.. TAK KENAL...  kami yang bengang.. da la skang byk kes budak2 hilang... kami risau la... nasib baik lah dia tak ape2.... 
macam2 berlaku.... erm.. semangat nak raya.. skang pown kami baru siap kemas rumah.... dah siap dah... esok satu hari kami nak berjalan coz rumah dah siap kemas.... lega siot... kali ni raya meriah sket walau pown ayah dah x ade.... kami beraya dgn rumah baru... rumah baru siap renovate.... hasil titik peluh arwah ayah dan mak.. tercapai gak niat ayah nak sambung dapur.... syukur alhamdullilah...

!! Selamat berhari raya !!

Monday, September 6, 2010

!! Raya Oh Raya Part 1 !!


bile sebut pasal raya.. aku mmg excited.. ye la... pose xcukup janji raya sakan.. ada aku kisah... puasa cukup ke x... yang penting aku raya... standard la orang pompuan.. puasa mane pernah cukup..... sama je ngn aku.. sape yang puasa cukup tu aku rase x berapa nak sihat la... ceh kondem orang laju je aku ni....

bukan ape.. aku nak berkongsi pengalaman serba sket pasal raya.... aku selalunya raya.. semua mak aku n kakak aku yang siap kan... aku harapan la.. duit pown x ada... mane aku nak membeli semua barang.... baju raya aku tahun ni 2 pasang je.. satu warna kuning plain n purple bunga2.. (kain jarang tu..) 1st time gak aku tok memakai baju mcm tu.... raya kali byk la perubahan.. dulu kami beraya bersama... dengan mak, ayah, akak n aku... kami berempat je.. family aku kecik je... skang tinggal kami bertiga... aku, mak and kakak.. ayah aku meninggal seminggu sebelum puasa tahun lepas...

antara pengalaman raya yang paling ketara skali yang masih segar di ingatan.. aku jatuh longkang dgn sepupu aku dua orang.. Ejat and Udd.. skang Udd dah jadi mak orang.. so dah jarak sket la.. semenjak dua menjak jadi mak dia dah matang sket.. yang masih sengal kami je la... aku juga pernah beraya dgn tgn bengkak coz mercun meletup kt tgn aku.. gela dahsyat waktu tu.. tgn aku dah mcm belon.... (ibu jari..) kenangn kene bakar dengan bunga api.. mmag aku x boleh lupa.. thanx la pada kakak aku yang bakar baju aku dgn bunga api... nasib abik aku x rentung.. sengal siot minah tu..

tp bila diimbas kembali.. tu semua dah jadi kenangan zaman aku masih comel2 lagi.... skang pown tetap comel... dah mcm teddy bear dah aku skang.. dulu halus la gak... hurmm... lagi aku nak citer ape erk.. nanti aku sambung pengalaman terbaru aku beraya eyh...

to be continue..............

Sunday, September 5, 2010

!! Happy Birthday !!

hari ini adalah hari yang paling bahagia kerana aku telah selamat membesar dgn jayanya.... pada tanggal 4.September.1985... maka lahir lah aku.... dulu putih mcm jepun.. skang gelap mcm melayu... so skang aku melayu la.... aku lahit genap pada pukul 10.28am.... mak aku kata kalo lahir masa matahari tgh naik.. alamatnya.. aku adalah seorang budak perempuan yang "baik"... baik sgt2!! 

wish pertama yang aku dapat adalah daripada kakak aku masa kami sama2 bertungkus lumus membuat kuih raya.... (biskut nestom..) dan hadiah pertama yang aku dapat adalah pelempang... (alangkah bagusnya setiap tahun dapat hadiah mcm tu..... bile xdpt wendu lak..) mmg tiap kali besday aku.. kalo aku dapat celebrate kt rumah... mesti dpt HADIAH pelempang dari kakak kesayangan ku... besh siot dpt celebrate besday kt umah ngn family.... salu celebrate ngn kwn2 kt u..... (sedey kot.. sob..sob..sob...)

wahwahwah!!! diam xdiam aku dah 25 tahun pada hari ni.. aku nak ucapkan TRIMAS pada mak aku.. yang bersabung nyawa melahirkan aku dan kepada arwah ayah yang byk menurunkan baka ayah pada adik... . nak dijadikan cerita... petang tadi ktowg g bandar @ SUMMIT PARADE.. tempat shopping.. dgn alasan nak cari kasut raya akak n adik aku.. kebetulan duit pencen arwah ayah da keluar.... dengan berbaju t-shirt kesayangan berlabel kan bugs bunny yang da lusuh (da 11 tahun baju ni jadi feberet aku sejak dari form 2 hadiah dari mak n ayah....) n berseluarkan seluar jeans lusuh kakak aku n sandal pinjam kakak aku punya gak.. n tudung syiria hitam... tanpa bedak n tanpa cuci muka.. (bangun dari tidor..) terus aku bersiap2 ikot mak aku ke bandar...

masa nak pilih kasut raya tu.. aku kompius.. mak aku soh pilih sekali tok kasut prektikel nanti... aku ni jenis yang brutal.... ne aku taw sgt kasut pompuan ni... tak semena2 aku stress n tataw nak pilih yang mana.. yang kakak n adik aku mcm biasa la.. diowg bz cari kasut diowg... mak aku dah kepenatan... aku baru terfikir... yang selama 25 tahun ni... aku jarang berfikir tentang diri aku tok jadi perempuan yang betul2 perempaun... aku pown ckp la kt mak aku....

aku : mak.. mcm xcaya erk adik dah 25 tahun.... tgk kt cermin muda lagi mcm CIK ETON DINKY.. (nama   glamer mak aku)
mak : perangai tu ubah... jgn panas baran... jadi pompuan elok2 sket.. jangan "bego"..
*bego tu mksdnya... biarlah sopan sket mcm pompuan....
aku : tu lah mak.. adik baru berfikir.... adik ni brutal + terejal.... eheheh =) nak pilih kasut pompuan pown masih harapkan pada mak...
mak : tu nama nye adik masih kecik lagi.... nak beli kasut pown seret mak bawa pegi bandar...
aku : ye la.. mak taw kan.. selama ni pown.. mak n kakak yang byk pilih kan tok adik.. yang adik taw.. ape mak bagi adik terima.... ni nak plilih kasut je... stress mcm nak buka pose..... (aku bagi hint..)
* sekali mak aku berubah menjadi makin comel..
mak : a'ah erk... mak nak soh iera (adik ku) beli air... mak tak puasa.. kakak pown...
aku : la nape x bagitaw.. adik pown tak nak pose gak.. (sementara tu.. kakak n adik aku tgh pilih kasut diowg....) tiba2...
mak : cepat la dik mak dah penat dah ikut ko pilih kasut.. pilih xjuga.... mcm ne nak kawen.. semua harapkan mak..... sambil tangannya giat memilih kasut utk aku....
aku : (hanya mampu tersengih tanpa kata.. tol gak ape yang mak ckp.. malu aku..... iskh!)

last2 sekali aku beli wedges sebab aku tak reti pakai heels.... and kasut tu adik aku yang pilih... aku hanya dok sambil mendengar mak aku sebarkan cter aku.... yang aku ni.. tak pernah beli kasut ladies selain wedges 3 tahun lepas pada promoter kedai kasut tu.... (tu pown mak aku dah pelik......sengal erk...) lepas tu balik ruamh.. n berbuka puasa dgn mok g and andak.. (mereka ni abang dan adik kepada arwah ayahanda ku...) kami mmg rapat.... mak aku masak special... IKAN BAWAL SWEET SOUR & AYAM PANGGANG MADU... sedap woo... terangkat la bro!!

neway thanx to all my supporters.. especially for my beloved mom.. CIK ETON DINKY, my sengalest older and younger sister..... adik kesayangan aku.. AJIE n abg ngah yang sangat pemurah..... adik tetap SAYANG kalian... seperti mana kalian sayang pada adik.... thanx a lot..... I love uols so damn2 much....!!

!! .....私にお誕生日おめでとうございます !!

Wednesday, September 1, 2010

!! Iklan Raya Petronas 2010 !!

PETRONAS mengappilkasikan 1 Malaysia di dalam iklannya... ini bukan kali pertama Petronas mengeluarkan idea2 yang berlainan utk menarik perhatian penonton.. walau pown perbelanjaan utk iklan adalah sgt mahal tp hasil yang lumayan juga mampu utk menyedarkan rakyat Malaysia yang berbilang kaum... bertemakan semangat 1 Malaysia.... iklan Petronas kali ni menampilkan kelainan dalam menyampaikan mesej kepada penonton....

terimalah iklan terbaru dari Petronas......

video

sekian, Salam 1 Malaysia
& Selamat Hari Raya =)

!! Tumpang Lalu !!

lawak pendek

Dua ekor ular terserempak di tepi semak
Ular 1 : ‘Eh bro..kita ini termasuk ular berbisa kan?’
Ular 2 : ‘Iya lah.naper?’
Ular 1 : dengan nada cemas: ‘Aduh..td gua tak sengaja tergigit lidah sendiri..’.
Ular 2: ‘Alamak..mati la lu bro’

Bush, Obama dan Ajoi
Bush & Obama duduk di sebuah bar.
Ajoi datang dekat dan bertanya – Apa yang korang bincangkan?
Bush: “Kami sedang merancang Perang Dunia ke-3.
Ajoi: “Really? Apa yang akan terjadi? “.
Bush: “Ya, kali ini kita akan membunuh 140 juta orang Arab & Angelina Jolie!”
Ajoi: “Angelina Jolie ..!!! Mengapa Angelina Jolie? ”
Bush menoleh ke Obama & berkata: “Tengok! aku dah kata , tak seorang pun yang ambil kisah tentang 140 juta orang yang terkorban.

Ajoi dan Wak Sumardi yang gagap:
Ajoi: Bro..lu kalau bercakap apasal putus2??
Wak Sumardi: ya la la kan aku ni ni me me mang mang ga ga ga ga gagap!
Ajoi: tp aku rasa bkn lu sorang jer yg gagap Wak…
Wak Sumardi: ya ya ya ia..lah je je Joi… bu bu bukan a a a a aku jer yang ga ga gap …ya ya ya yang baca ni………ga ga ga gagap juga kan?

!! Sudut Ilmiah @ Puasa Enam !!

PUASA ENAM IBARAT PUASA SETAHUN

Alhamdulillah kita tamat menjalani ibadah puasa sepanjang Ramadhan ini. Sama-samalah kita mengharapkan mudah-mudahan Allah menerima amalan puasa kita. Di samping itu juga diharapkan agar latihan ibadat yang kita lakukan sepanjang Ramadhan seperti puasa, solat sunat, sedekah, bacaan Quran dapat diteruskan dalam bulan-bulan lain sehinggalah kita bertemu Ramadhan 1431H. akan datang.

Setiap amalan ada kesan dan hasilnya. Ibadat puasa Ramadhan ini mampu menjadikan kita orang yang bertakwa. Inilah intipati dari Ramadhan. Kelazatan puasa memuncak ketika berakhirnya Ramadhan. Kita inginkan keberkahan Ramadhan ini berpanjangan hingga setahun, tapi apakan daya ia datang hanya sebulan saja.

Sungguhpun begitu, kita masih berpeluang meneruskan puasa selepas 1 Syawal. Adalah menjadi amalan sunat mengerjakan puasa 6 hari dalam bulan Syawal. Ia boleh dilakukan mulai 2 Syawal hingga 7 Syawal secara berterusan atau mana-mana 6 hari dalam bulan tersebut. Nabi Muhammad saw. bersabda "Barangsiapa berpuasa Ramadhan kemudian diikuti dengan puasa 6 hari dalam bulan Syawal, maka orang itu seolah-olah berpuasa setahun penuh."

Sebagaimana yang diketahui semua amalan sunat adalah sebagai penampal mana-mana kekurangan dalam amalan fardhu. Sayugialah kita mengambil peluang ini untuk berpuasa 6 di bulan Syawal. Selain mendapat pahala puasa setahun, kita juga dapat memperbaiki kekurangan dalam ibadat puasa bulan Ramadhan.